Het SpaceX Starlink-project dat wereldwijd voor razendsnel internet moet zorgen, gaat nu écht van start. De eerste zestig satellieten zijn ready for take-off.
Een aantal jaar geleden kwam Amerikaans ruimtetransportbedrijf SpaceX, bekend van de Falcon-raketten, met het ambitieuze plan duizenden satellieten in een baan rond de aarde te brengen om wereldwijd voor razendsnel internet te zorgen. De eerste zestig van de Starlink-satellieten, zoals het project werd gedoopt, zijn klaar om de ruimte in geknald te worden. Dat liet SpaceX CEO Elon Musk op Twitter weten.
Lees ook:
Internetvloot
Uiteindelijk wil SpaceX bijna 12.000 van de Starlink-satellietjes de ruimte in sturen. Die moeten samen, in een relatief lage baan rond de aarde, een wereldwijd, high speed internetnetwerk gaan creëren. Een up- en downloadsnelheid tot veertig maal sneller dan gemiddeld, zo liet het bedrijf destijds weten – ongeacht je woonplaats.
SpaceX zal naar eigen zeggen proberen de kosten van het ‘superinternet’ zo laag mogelijk te houden. Over wat het precieze prijskaartje voor de consument zal zijn, is vooralsnog weinig bekend.
First 60 @SpaceX Starlink satellites loaded into Falcon fairing. Tight fit. pic.twitter.com/gZq8gHg9uK
— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2019
Lancering
“Het past net”, schreef Musk onder de foto’s van de zestig satellietjes aan boord van de 70 meter lange Falcon 9. Het plan is de raket in de vroege uurtjes van donderdag 16 mei, tussen 4:30 en 6:00 Nederlandse tijd de lucht in te knallen.
Helemaal de eerste keer dat SpaceX Starlink-satellieten lanceert, is het stiekem niet. Eind februari gingen Tintin-A en Tintin-B al de ruimte in. Toch is komende lancering wel een first; de ‘Tintins’ waren namelijk testsatellieten. Het legertje satellieten dat donderdag vertrekt, is dat niet.
First two Starlink demo satellites, called Tintin A & B, deployed and communicating to Earth stations pic.twitter.com/TfI53wHEtz
— Elon Musk (@elonmusk) February 22, 2018
Bronnen: SpaceX, Business Insider
Beeld: Mark Handley/UCL/YouTube; Elon Musk/SpaceX