Eerste vlucht voor Bransons ruimtevaartuig

André Kesseler

23 March 2010 13:00

Afgelopen nacht, onze tijd, heeft het ruimteschip dat over een jaar of twee betalende passagiers naar de ruimte gaat brengen, zijn eerste testvlucht gemaakt. Space komt steeds dichterbij.

De VSS Enterprise is gebouwd door Scaled Composites van pionier Burt Rutan in opdracht van Virgin Galactic, het bedrijf van luchtvaartmiljonair Richard Branson. Het ruimtevaartuig, dat plaats biedt aan zes passagiers en twee piloten, kan met een beetje mazzel in 2012 naar de rand van de ruimte op iets meer dan 100 kilometer hoogte.

De Enterprise wordt dan eerst door een moederschip, het Virgin Mother Schip Eve (genoemd naar Bransons moeder Evette), naar een hoogte van 15 kilometer gebracht. Daar koppelt het Virgin Space Ship zich los en op de raketmotor wordt het laatste stuk naar de ‘final frontier’ afgelegd. Kosten: 200.000 dollar ‘peepee’ voor een ongetwijfeld spectaculaire vlucht en vier minuten gewichtloosheid.

Zover is het nog niet. De VMS en de VSS maakten gisteren boven de Amerikaanse Mohave-woestijn een vlucht van twee uur en vijfenveertig minuten, waarbij een hoogte van een kilometertje of veertien werd bereikt.

Branson: “Het was al heel bijzonder toen we in december het complete ruimteschip konden aanschouwen, maar nu we de VSS Enterprise voor het eerst konden zien vliegen, werd pas echt duidelijk wat voor een mooi, vernieuwend ruimtevaartuig Burt en zijn team voor ons hebben gebouwd.”

Bronnen: Virgin Galactic

Beeld: Mark Greenberg/Virgin Galactic


Meer Nieuws