Eetbare schimmels te kweken met plastic

KIJK-redactie

17-12-2014 16:00:22

Kunnen we binnenkort zelf eetbare schimmels kweken met ons plastic afval?

Een glazen koepel waarin je schimmels kunt laten groeien. Dat is wat een team van microbiologen van de Universiteit Utrecht en industrieel ontwerpers uit Oostenrijk hebben ontwikkeld. Nu zul je jezelf afvragen wat je hier aan hebt. Best veel, want je kunt de schimmel namelijk eten en het enige ingrediënt dat je nodig hebt, is overtollig plastic.

Het Fungi Mutarium, zoals ze het noemen, werkt als volgt. Binnenin de glazen koepel zitten een soort vormpjes. Die zijn gemaakt van suiker, zetmeel en agar – een bindmiddel gewonnen uit algen. De vormpjes vul je met plastic en daarna voeg je de schimmel toe. Deze eet zich in een aantal weken tijd door het plastic en het vormpje heen waarbij hij flink groeit. Wat er overblijft, is een nieuw vormpje, maar dan van een netwerk van eetbare schimmeldraden (mycelium).

Hoewel het prototype van het mooi vormgegeven bouwsel prima blijkt te werken, hebben de ontwerpers wel wat verbeterpunten. De verwerking van het plastic duurt nu nog best lang en dit zal dus maar mondjesmaat bijdragen aan een wereld zonder een teveel aan plastic. Ze willen daarom gaan experimenteren met temperatuur en luchtvochtigheid in de koepel om te kijken of ze het proces kunnen versnellen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Engadget, LIVIN Studio

Beeld: LIVIN StudioPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar