Egyptische make-up met lood gezond?

KIJK-redactie

21 January 2010 10:53

De oogmake-up van de oude Egyptenaren zat vol met het gevaarlijke lood. Pure onwetendheid? Of had de stof onverwachte voordelen voor hun gezondheid?

Analytisch chemicus Phillipe Walter ontdekte dat de Egyptenaren zelf loodzout maakten voor hun make-up. Een gevaarlijke bezigheid die weken kan duren en op het eerste gezicht geen meerwaarde aan de make-up geeft: die wordt er bijvoorbeeld niet glanzender van.

Die kleine hoeveelheid loodzout in de make-up zou de oude Egyptenaren echter tegen oogziekten, littekens en verkleuringen beschermen, zo bleek uit oude manuscripten. Walter probeerde het, samen met collega-chemicus Christian Amatore, uit en voegde loodzout toe aan huidcellen. Ze ontdekten dat een kleine hoeveelheid lood geen lichaamscellen doodt, maar juist goed doet. Lood zorgt er namelijk voor dat het lichaam stikstofmonoxide aanmaakt en die activeert het immuunsysteem. Bacteriën die ooginfecties veroorzaken worden dan meteen aangepakt.

Het was dus blijkbaar toch niet zo dom van de oude Egyptenaren om lood in hun eyeliner te verwerken. Epidemioloog Jennifer Weuve, die niet bij het onderzoek betrokken was, zegt echter wel dat het voordeel voor ons waarschijnlijk niet opgaat. De Egyptenaren stierven namelijk al rond hun dertigste en werden zodoende niet lang genoeg blootsgesteld aan het lood om de gevaarlijke nadelen ervan te ondervinden.

Bronnen: ScienceNOW


Meer Nieuws