Ei te hard? Gewoon even ontkoken!

KIJK-redactie

26 January 2015 16:00

Wetenschappers hebben een snelle manier ontdekt om een hardgekookt ei weer zacht te maken.

Even een eitje koken. Maar in alle drukte vergeet je de tijd en is het keihard. Kon je hem maar weer wat zachter krijgen. Helemaal geen gek idee blijkt nu, want wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben een manier gevonden om binnen een paar minuten een hard gekookt ei te ‘ontkoken’.

Maar hoe doen ze dit? Door de samenklontering van het eiwit – waardoor het ei tijdens het koken hard wordt – als het ware weer terug te draaien. Hiervoor voegen de wetenschappers eerst het stofje ureum toe. Het harde eiwit wordt hierdoor al direct vloeibaar, maar de eiwitdeeltjes zitten dan nog niet op de goede plaats. Daarom is de laatste stap het laten spinnen van dit ‘eiwitvloeistof’ in een hele snelle draaikolk. Hierdoor krijgen de eiwitdeeltjes weer de opbouw zoals in een rauw ei.

Honderd keer sneller

De wetenschappers hebben het ontkoken niet uitgevonden om ’s ochtends hun harde eitje zachter te maken. Eiwit is een belangrijke bestanddeel in de voedsel- en medicijnenindustrie, maar het klontert snel vast aan kostbare apparatuur. Het schoonmaken hiervan is een tijdrovende klus en bovendien gaan de bruikbare eiwitten erbij verloren. De oplossing – het ontkoken – slaat twee vliegen in één klap: hergebruik van de eiwitten en schone apparatuur.

Het ontkoken van eiwit is overigens geen nieuwe uitvinding, maar de manier waarop de Californische wetenschappers het nu doen, is maar liefst honderd keer sneller dan voorheen. Met deze tijdswinst denken ze de nu nog hoge kosten van bijvoorbeeld de behandeling van kanker en andere toepassingen in de biotechnologische industrie flink te kunnen verlagen.

Bronnen: Popular Science, UCI News, ChemBioChem via Wiley Online Library

Beeld (leader): Melanie/Nutritious Eats


Meer Nieuws