Eitje bij de sla helpt carotenoïden absorberen

KIJK-redactie

10 June 2015 09:00

Een eitje in je salade is gezond: het helpt je om belangrijke voedingsstoffen beter op te nemen.

Carotenoïden zijn gele of rode kleurstoffen die van nature voorkomen in veel groenten en fruit, maar ook terug te vinden zijn in eigeel en bij bepaalde dieren. Voor mensen zijn de stoffen van belang: ze kunnen werken als antioxidant en een aantal carotenoïden kunnen in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Helaas neemt ons lichaam niet alle carotenoïden uit een salade op. Een eitje bij de sla blijkt te kunnen helpen.

Een oplossing die eerder werd geopperd, was om samen met de salade wat vet (zoals slasaus op basis van olie) te consumeren. De vetoplosbare stoffen worden dan beter opgenomen door je lichaam. Er worden echter steeds meer dieetsausjes gemaakt die weinig vet bevatten. Daarom zochten wetenschappers naar een alternatief.

Eieren bevatten niet alleen extra carotenoïden, maar ook vet wat kan helpen de carotenoïden te absorberen. Om dit te testen, gaven de onderzoekers proefpersonen een salade zonder ei, met 75 gram roerei of met 150 gram roerei. Vervolgens namen ze tien uur lang elk uur bloed af bij de proefpersonen. Zo ontdekten ze dat de proefpersonen inderdaad meer carotenoïden in hun bloed hadden als ze eieren hadden gegeten.

Hoewel het onderzoek werd uitgevoerd met roerei, werkt gekookt of spiegelei waarschijnlijk ook.

Bronnen: American Journal of Clinical Nutrition, Purdue University via EurekAlert!


Meer Nieuws