‘Elektrisch trucje leidt tot minder vet in chocola’

KIJK-redactie

23-06-2016 11:00:16

chocola

Met behulp van elektrische schokjes zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd om het vetpercentage in chocola te verlagen.

Chocola is een heerlijke lekkernij, die voor velen verslavend is. Maar de zoete versnapering is alleen wel vet. Maar daar komt mogelijk verandering in. Wetenschapper hebben namelijk een manier gevonden om chocolade te produceren met minder vet: door vloeibare chocolade onder stroom te zetten.

Verstopte machines

Magere chocolade is lastig te produceren, zonder dat dit leidt tot verstopte machines. Bij een lager vetgehalte wordt chocolade namelijk te stroperig, waardoor leidingen verstopt raken. Om chocolade vloeibaar te houden, is er vet nodig.

Nu hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat een elektrisch veld het vetgehalte zou kunnen verlagen. Door vloeibare chocolade onder stroom te zetten, veranderen de vaste cacaodeeltjes van vorm en ordenen ze zich in langwerpige ketens. Dit geeft de deeltjes meer ruimte en zo is er minder vet nodig om chocolade vloeibaar te maken.

In de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, beweren de onderzoekers dat hun werkwijze het vetgehalte in chocolade terugbrengt van 40 procent naar 32 procent. Door de aanpak te perfectioneren, kan het vetgehalte van het snoepgoed zelfs richting de 20 procent gaan, vermoeden zij.

Lekkerder dan normale chocolade

Chocolade wordt op deze manier dus een stuk gezonder. Maar tast de methode de smaak niet aan? De wetenschappers beweren van niet, maar dat is natuurlijk een principe van: eerst proeven, dan geloven.

Volgens de wetenschappers duurt het niet lang voordat de ‘elektrische chocolade’ in de schappen ligt. “We verwachten op korte termijn een nieuwe klasse van gezondere en smakelijkere chocoladeproducten”, zeggen zij.

Mars, Snickers en Kitkat

Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het misschien ook nog even. De Italiaanse voedingswetenschapper Vincenzo Fogliano, hoogleraar op de Universiteit van Wageningen, geeft aan dat er eerst een zintuiglijk onderzoek moet komen naar deze methode voordat de onderzoekers kunnen concluderen dat de techniek geen invloed heeft op de smaak.

Wel geeft hij aan dat hij perspectief ziet in de techniek. “Vooral wanneer de vloeibaarheid van chocola bij de productie van groot belang is, kan het een erg goede oplossing zijn”, laat hij weten. “Dit is bijvoorbeeld het geval bij Mars, Snickers en KitKat, waarbij er een laagje chocola op andere bestanddelen worden geplaatst. Voor pure chocolade heeft de methode minder voor de hand liggende voordelen.”

Ongelimiteerd chocola eten?

Maar mocht er ooit magere Snickers en KitKats op de markt komen, is dit geen vrijbrief om ongelimiteerd chocolade te eten, waarschuwt Annet Roodenburg, eveneens een voedingswetenschapper. “Te veel chocolade is onverstandig”, zegt zij. “Af en toe een stukje is prima. En dan maakt het niet zoveel uit of het de ouderwetse hoog-vet chocolade is of de vet-verlaagde versie.”

Bronnen: PNAS, Phys.org, The VergePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar