Elektrische motoren worden volwassen

André Kesseler

24-11-2011 09:00:49

Het Amerikaanse bedrijf Zero Motorcycles heeft een stel nieuwe elektrische motoren gepresenteerd. En die gaan sneller en hebben een grotere actieradius dan ooit tevoren.

Zero noemt hun nieuwe motoren zelf heel bescheiden ‘de grootste technologische stap die ooit iemand heeft gezet op het gebied elektrische productiemotoren’. Het gaat om twee modellen: de Zero S Supermoto en de Zero DS Dual sport, die beide in een 6 of een 9 kWh-variant leverbaar zullen zijn.

Zero Supermoto

Zero Supermoto

De actieradius van de motoren ligt tussen de 122 en de 183 kilometer in de stad en 69 en de 100 kilometer op volle snelheid. Ter vergelijking: oudere modellen van de fabrikant hielden het in de stad maar een kilometer of 70 uit. De topsnelheid van de S komt volgens de fabrikant op 142 km/h en de DS op 129 km/h.

Ook de accu’s zelf zijn flink verbeterd. Volgens Zero Motorcycles gaan de nieuwe batterijen waarschijnlijk langer mee dan de de motoren zelf. Elke accu is namelijk goed voor minimaal 495.000 kilometer.

Zero Dual Sport

Zero Dual Sport

Helaas heeft Zero het probleem van de forse laadtijden nog niet echt opgelost. Compleet leeg tot compleet vol duurt bij de 6 kWh-motor een uur of 6 en bij de 9 kWh-variant maar liefst 9 uur.

De motoren komen in februari volgend jaar in Amerika op de markt. Ze gaan dan, afhankelijk van het model en de extra’s, tussen de 7695 dollar (5200 euro) en de 13.995 (9466 euro) kosten.

Bron/beeld: Zero MotorscyclesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws