Elektrische truck onthuld

Naomi Vreeburg

31-08-2017 08:59:37

truck

Het Amerikaanse motorenbedrijf Cummins toonde onlangs een truck die geen benzine of diesel nodig heeft om met de vlam in de pijp te scheuren.

Elon Musk beloofde onlangs dat Tesla in de herfst een elektrische truck zal lanceren. Geduldig waren we aan het wachten, totdat opeens Cummins – een van de grootste producenten van diesel- en gasmotoren, van zich liet horen. Dit Amerikaanse bedrijf toverde onlangs namelijk, tot verbazing van zo’n beetje iedereen, een elektrische truck uit de hoge hoed.

Elektrische truck

De truck, AEOS genoemd, wordt aangedreven door een elektrische motor en een 140 kWh batterijpakket. Verder kan het voertuig bijna 20.000 kilo aan vracht meenemen en weegt zelf 8200 kilo.

Hoewel Cummins Tesla te slim af lijkt te zijn, hoeft Musk zich niet heel zorgen te maken over de AEOS. De truck heeft namelijk zo zijn beperkingen. Met volledig opgeladen batterijen kan het voertuig bijvoorbeeld slechts 160 kilometer afleggen . Dat is prima als je binnen de stad producten moet afleveren, maar niet voor lange ritten.

Met aanpassingen – zoals zonnepanelen op het dak – moet dit bereik worden opgekrikt naar 480 kilometer. Een bereik dat Musk altijd voor ogen heeft gehad voor de elektrische Tesla-truck die in de herfst het licht moet zien.

Concept

Bovendien is de AEOS nog een concept en geen productievoertuig dat binnenkort van de lopende band gaat rollen. Cummins denkt nog een paar jaar nodig te hebben voor een productiemodel. Tesla heeft dus nog genoeg tijd om de eigen elektrische vrachtwagen als eerste de weg op te krijgen.

Bronnen: Engadget, Forbes

Beeld: Cummins

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Nieuws