Maker Monday: Tetris spelen met enorme computer

Naomi Vreeburg

18-07-2016 09:00:12

tetris

Elke maandag is Maker Monday op onze site. Deze keer: met de Megaprocessor kun je niet veel, maar het bouwsel is wel tof.

Stel, je hebt een paar tienduizenden euro’s over. Wat doe je ermee? ‘Een gigantische computer bouwen waarmee je vrij weinig kunt’, is waarschijnlijk een antwoord dat je weinig zult horen. Maar het is wel het antwoord van James Newman uit Cambridge. Hij bouwde deze ‘Megaprocessor’ waarmee hij de werking van computerchips wil laten zien en stak er 45.000 euro in. Alles voor educatieve doeleinden.

Tetris

De computer is maar liefst 10 meter lang en 2 meter hoog, weegt zo’n 500 kilogram en bestaat uit 10.000 LED lampjes. Deze lichten op als het apparaat een taak uitvoert. Dit doet het gevaarte met een snelheid van 8 kilohertz en 256 bytes aan geheugen. Niet verbluffend dus, maar het is goed genoeg om Tetris mee te kunnen spelen. Al is dit best lastig:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: BBCPodcast KIJK en luister via JUKEMeer DIY

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar