‘Er ligt nog voor 20 miljard dollar aan goud in Australië’

KIJK-redactie

13 May 2010 10:00

Haal je schep maar uit de schuur en boek snel een vlucht naar Victoria in Australië. Want in deze staat zit nog voor 20 miljard dollar aan goud in de grond.

Victoria heeft al regelmatig ‘last’ gehad van ernstige goudkoorts. Dat begon in 1851, toen er bij het plaatsje Bathurst goud werd gevonden. Het inwonersaantal verdubbelde binnen twee jaar, naar 222.000 inwoners. Hiervan was een kwart werkzaam in de goudindustrie. Sindsdien is er zo’n 2500 ton aan goud gevonden. Maar volgens Vladimir Lisitsin van GeoScience Victoria ligt er nog voor minstens 500 ton van het kostbare metaal, voor het grijpen.

Het goud dat in de staat Victoria is gevonden, lag vooral in het midden van de staat. Volgens Lisitsin liggen er in het noorden van het gebied rotsen met evenveel ‘goudpotentie’, alleen zijn deze rotsen verstopt onder een laagje sedimenten. “Het goud is klaar om gevonden te worden”, aldus de geoloog, die onderzoek doet naar goud in het gebied.

Het goud, met een huidige waarde van 20 miljard dollar, zou een geweldige boost zijn voor de lokale economie, volgens Richard Goldfard (what’s in a name?) van de US Geological Survey.  Daarnaast is het winnen van het goud relatief goedkoop, omdat de infrastructuur voor de winning er al ligt.

De strenge regelgeving omtrent het graven naar goud houdt volgens experts veel rekening met het milieu. Maar als de goudwinning inderdaad wordt opgeschroefd, zijn de exacte gevolgen voor de omgeving nog onbekend.

Bronnen: New Scientist

Beeld: PHGCOM/CC-BY-SA-3.0 Unported


Meer Nieuws