Europese graslanden soms diverser dan regenwoud

KIJK-redactie

19 March 2012 09:00

Je achtertuin: Europese graslanden

Regenwouden staan bekend als plekken met heel veel verschillende plantensoorten. Maar als je kleine oppervlaktes vergelijkt, hebben Europese graslanden er nóg meer.

De tropische regenwouden zouden de plekken zijn waar je de grootste verzameling flora van deze planeet tegen kan komen. Maar een internationaal team ecologen bestrijdt nu deze algemene aanname en zegt dat de Europese graslanden aardige concurrentie leveren voor de jungle. Het ligt er maar net aan hoeveel vierkante meters je met elkaar vergelijkt.

“We hebben alle gegevens over aantallen plantensoorten op verschillende oppervlaktes bestudeerd – van één vierkante millimeter tot één hectare groot. Boven de 50 vierkante meter is de grootste diversiteit te vinden in het Latijns-Amerikaans regenwoud,” zegt ecoloog Bastow Wilson van de Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland), “maar onder de 50 vierkante meter zijn het vooral de intensief gebruikte Europese graslanden die de meeste soorten accommoderen.”

De ecologen suggereren dat dit komt door de begrazing en het menselijke gebruik van het land. Bij het maaien van weiland zijn het logischerwijs de meest voorkomende plantensoorten die de grootste klap krijgen. Hierdoor kunnen andere soorten beter met ze concurreren. Maar wanneer je de diversiteit in planten op een grotere schaal bekijkt, is dat effect niet meer zichtbaar.

Bron: Journal of Vegetation Science


Meer Nieuws