‘Falcon Heavy doet morgen een testvlucht’

kijkmagazine

05-02-2018 15:59:21

Falcon Heavy

De Falcon Heavy van SpaceX moet morgen zijn eerste testvlucht maken. Zullen de drie boosterraketten weer netjes op aarde landen?

Je kent hem wel: de Falcon Heavy, die de titel ‘de krachtigste raket ter wereld’ draagt. Althans, nog niet. Deze eer komt de raket pas toe na een geslaagde test – die al een tijdje op de planning staat. Begin 2015 schreven we er al over en lieten daarbij een animatie zien van de geplande lancering en landing van (een deel van) het vaartuig. Het zag er veelbelovend uit, maar de testvlucht werd steeds uitgesteld. Morgen wordt wederom een poging gewaagd.

Als de test wordt uitgevoerd, Falcon Heavy daarbij niet ontploft én zijn drie boosterraketten weer landen op het lanceerplatform wil Elon Musk, oprichter van SpaceX, er dit jaar mensen mee afzetten op de maan. Maar eerst zien, dan geloven!

Geen wegwerpraket

Je kunt de Falcon Heavy een uitbreiding noemen van de Falcon 9, de raket van SpaceX die in 2015 na lancering zijn lading in een baan om de aarde bracht en vervolgens weer op de grond landde. Hier schreven we ook eerder al over. Met zijn drie boosters en 27 raketmotoren zal de Heavy – pas na een geslaagde test – met een factor twee de krachtigste raket op aarde zijn. Hier zie je de indrukwekkende motoren:

Falcon Heavy

Van de twee buitenste boosters weten we dat ze werken, want die zijn hetzelfde als de Falcon 9 en dus al getest. Van de middelste moeten we nog maar afwachten of ze veilig kan terugkeren op aarde. Dit is namelijk een iets aangepaste Falcon 9-raket en is nog niet getest op de krachten die hij aan moet kunnen. Dat is precies de reden waarom de test zo lang – drie jaar – op zich heeft laten wachten.

Het doel is om alle drie de boosters weer te laten landen en te kunnen hergebruiken. Dit zou wel honderd miljoen dollar per lancering besparen. De planning is dat de buitenste boosters weer zullen landen op het lanceerplatform van het Kennedy Space Center bij Cape Canaveral Air Force Station in Florida, terwijl de middelste zal landen op een zeeplatform in de Atlantische Oceaan.

Krachtpatser

De Falcon Heavy is een echte krachtpatser. Hij heeft een stuwkracht van 2.300.000 kilogram en kan daarmee 54.000 kilo aan lading meenemen. Het doel is dat de raket grote satellieten in een baan om de aarde kan sturen of bemande capsules naar de maan of Mars kan brengen.

Musk vindt het maar saai om de raket voor deze test gewoon te vullen met zware materialen. Hij heeft besloten zijn Tesla Roadster van 1250 kilo de ruimte in te sturen. In de auto zal het nummer ‘Space Oddity’ van David Bowie worden afgespeeld. Musk kondigde dit en de reden ervan aan op Twitter:

Falcon Heavy

Toerist

Er wordt een grote menigte verwacht bij de lancering van de Falcon Heavy. De beste kaarten waren dan ook snel uitverkocht. De test zal plaatsvinden tussen 19:30 uur en 21:00 uur Nederlandse tijd en is te zien op de SpaceX-webcast. Kijken, kijken en nog eens kijken dus!

Bronnen: Spaceflight Now, Popular Mechanics, Gizmodo

Beeld: SpaceXPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis