Fietser beter te zien door onzichtbare verf

MtB

30-03-2015 16:00:36

Door licht van koplampen te reflecteren, laat speciale verf een fiets oplichten in het donker. Deze verf is overdag onzichtbaar.

Fietsers zonder licht lopen groot risico in het pikkedonker. Het is enorm moeilijk om ze op tijd te zien. Om de zichtbaarheid van fietsers te vergroten, heeft autofabrikant Volvo een verf genaamd Lifepaint ontwikkeld. Deze verf is overdag onzichtbaar, maar reflecteert in het donker het licht van koplampen.

Weggespoeld

De verf kan op veel verschillende materialen worden gebruikt. Naast fietsen kan het ook slim zijn om de verf op jassen en hondenriemen te spuiten. Heb je op iets gespoten dat niet hoeft op te lichten, dan kun je de verf gemakkelijk weer uitwassen.

Doordat de verf is uit te wassen, spoelt deze helaas gemakkelijk af in een hevige regenbui. Terwijl dit juist het moment is waarop fietsers het slechtst zichtbaar zijn. En is de verf niet afgespoeld door een regenbui dan zal je hem toch elke tien dagen opnieuw moeten gebruiken. Na deze periode werkt de verf namelijk niet meer. Hierop zal de fabrikant dus nog iets moeten verzinnen.

Londen

Afgelopen weekend is Volvo in Londen begonnen met de eerste test onder fietsers. Hier heeft de fabrikant 2000 spuitflessen met verf uitgedeeld. Wanneer de verf de Londenaren goed bevalt, worden de flessen ook internationaal verkocht.

In het filmpje hieronder is te zien welk verschil de verf kan maken in de zichtbaarheid van fietsers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeld en filmpje: Volvolifepaint.com

Bronnen: Volvolifepaint.com, Engadget.comPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis