Filmpje: het belang van de aardappel

KIJK-redactie

06-06-2014 16:00:32

We staan er misschien niet bij stil wanneer we een aardappel door onze groenten prakken, maar dit gewas is enorm belangrijk. Anton Haverkort vertelde er gepassioneerd over op KIJK Live! Bekijk het filmpje van zijn presentatie.

Op de vorige KIJK Live! was landbouwkundig onderzoeker Anton Haverkort te gast. Hij vertelde ons over de geschiedenis en het belang van de aardappel als voedselbron. Het gewas draagt namelijk bij aan het oplossen van honger in de wereld: in derdewereldlanden is de aardappelopbrengst al flink toegenomen.

De aardappel heeft het niet altijd goed gedaan in de wereld. “De oorsprong van de aardappel ligt in Peru”, legt Haverkort uit. “Tussen 1600 en 1700 is de aardappel door de Engelsen naar Noord-Amerika gebracht. En dat hadden de Engelsen nooit moeten doen…” Hier kregen de aardappels namelijk een plantenziekte, veroorzaakt door de waterschimmel Phytoptera infestans, die zich vervolgens verspreidde door heel Europa.

“Dit veroorzaakte een hongersnood in Ierland”, vertelt Haverkort. “Eén miljoen mensen zijn overleden en heel veel mensen zijn naar de Verenigde Staten gevlucht.” Deze hongersnood laat zien hoe belangrijk de aardappel eigenlijk is.

Benieuwd hoe aardappelen nu worden beschermd tegen Phytoptera infestans en hoe klimaatverandering kan bijdragen aan een grotere aardappeloogst? Bekijk het filmpje hieronder, gemaakt door MaMedia!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De volgende editie van KIJK Live! vindt plaats op dinsdag 17 juni in museum en sterrenwacht Sonnenborgh, Utrecht. Inloop vanaf 19.30 uur; het programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur, daarna is er gelegenheid tot borrelen. Toegang is gratis.

Geef je op via de site Meet-up of door een mailtje te sturen naar info@kijkmagazine.nl met als titel ‘Aanmelding KIJK Live! 17 juni’ en in het bericht de namen van jezelf en de personen die met je mee komen.

Foto: Maarten den BraberPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar