Filmpje: cel legt het loodje

Laurien Onderwater

2019-01-07 12:59:06

celdood apoptose

Soms kunnen cellen zichzelf doden. Deze geprogrammeerde celdood noem je apoptose en dat ziet er onder de microscoop bij één cel zo uit.

Dagelijks sterven miljarden van onze cellen een geplande dood. Meestal zijn dat cellen die we niet meer nodig hebben; ze zijn bijvoorbeeld beschadigd geraakt of te oud en zetten dan een gecontroleerd zelfmoordprogramma in werking.

YouTuber Jam’s Germs is gefascineerd door het microscopisch kleine leven. Hij plaatste één enkele cel (van het geslacht Blepharisma) onder een microscoop en filmde hoe het organisme op dramatische wijze de pijp uitging.

Lees ook: Geplande celdood komt in golven

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Cellen van het geslacht Blepharisma hebben meestal een roze kleur en zijn fotofoob. Dit betekent dat wanneer de lichtniveaus worden verhoogd, ze zullen proberen naar donkere delen te zwemmen. Als ze worden blootgesteld aan licht verliezen ze hun roze kleur en zien eruit zoals deze cel in de video.

Waarom dit organisme overigens het loodje legt, weet James (van Jam’s Germs) niet. Maar een beetje sneu ziet het er wel uit.

Bron/Beeld: Jam’s Germs

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys