Filmpje: DARPA werkt aan ‘batmobile’

Naomi Vreeburg

15-09-2014 09:00:44

DARPA is bezig met de ontwikkeling van legervoertuigen die zichzelf kunnen beschermen. Bekijk hier het filmpje.

Wapens worden steeds geavanceerder en de verdediging heeft vaak het nakijken. DARPA heeft daarom een project, genaamd Ground X-vehicle technology (GXV-T), op poten gezet om legervoertuigen te ontwikkelen die zelf aanvallen kunnen afweren. Een beetje zoals de batmobile van Bruce Wayne dus.

Nadelen van de huidige legervoertuigen zijn dat ze niet erg flexibel zijn, zich heel erg traag verplaatsen, alleen op de daarvoor geschikte wegen kunnen rijden en een makkelijk doelwit voor raketten zijn. DARPA probeert deze tekortkomingen te tackelen met het nieuwe project. Zo willen de projectleiders de voertuigen 50 procent kleiner en lichter maken, 100 procent sneller en willen ze dat de voertuigen 95 procent van het terrein kunnen bereiken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hierboven kun je een animatiefilmpje vinden over de toekomstige ‘batmobile’. Hierop is te zien hoe het voertuig door middel van een sensor een afgeschoten raket waarneemt. Hij trekt vervolgens zijn schild om het projectiel af te weren.

Dit klinkt natuurlijk erg spectaculair, maar wanneer kunnen we deze techniek daadwerkelijk in actie zien? In 2015 hoopt DARPA de definitieve planning voor het project rond te hebben en twee jaar later hoopt het bedrijf de eerste voertuigen te tonen.

Bronnen: Popular Mechanics, DARPA

Beeld: DARPAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar