Robotjacht ACTUV is gedoopt

Naomi Vreeburg

10-04-2016 11:00:04

gedoopt

DARPA heeft zijn onbemande sub-jager op 7 april gedoopt. 

In 2013 schreven we al over ACTUV, een speciale onbemande jager van DARPA die zelfstandig vijandelijke subs op kan sporen. En donderdag was het dan eindelijk zo ver: het maar liefst 40 meter lange en 140 ton wegende vaartuig werd gedoopt te Portland, Oregon.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Er zijn nog wel een paar mensen aanwezig op ACTUV (voluit Anti-Submarine Warfare Continuous Trial Unmanned Vessel). Deze crew is voor onderhoud en voor het geval er iets mis gaat. DARPA’s jager is dus niet geheel autonoom te noemen, al moet hij het meeste werk wel zelf opknappen.

Het gevaarte – dat 20 miljoen dollar waard is – moet de komende 18 maanden laten zien wat het in huis heeft. Het robotschip is niet zo zeer bedoeld om grote nucleair-aangedreven onderzeeboten op te sporen, maar juist de kleinere diesel-elektrische. Van deze stille subs varen er wereldwijd zo’n vierhonderd rond, waaronder vier Nederlandse uit de Walrusklasse.

Bron: Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis