Filmpje: de wetenschap achter Super Mario

Naomi Vreeburg

17-02-2015 09:00:40

Hoe kan Mario zo hoog springen en bestaat er een planeet waar jij dezelfde hoogte zou kunnen bereiken als deze loodgieter? Astrofysicus Gabe Perez-Giz geeft je de antwoorden.

Niet alleen springt de hoofdpersoon uit Super Mario op schildpadden en andere vijanden die bijna even groot als hem zijn, ook weet hij met zijn rode petje blokken hoog in de lucht aan te tikken om muntjes of levens te verzamelen. Maar is er een wetenschappelijke verklaring voor deze handige eigenschap? In PBS’s webserie Space Time wordt Mario’s springgedrag onder de loep genomen door presentator en astrofysicus Gabe Perez-Giz.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Allereerst berekent de astrofysicus de lengte van Mario. Die is ongeveer 1,55 meter. Vervolgens concludeert Perez-Giz dat de loodgieter ongeveer 2,25 keer zijn eigen lengte bereikt bij een ‘normale’ sprong. Hij springt dus (1,55 x 2,25) 3,5 meter hoog. Hier doet hij ongeveer 0,3 seconden over. Uit deze gegevens kan de valversnelling of zwaarteveldsterkte worden bepaald.

Deze valversnelling is op aarde ongeveer 9,81 m/s². Dat betekent dat de snelheid van een voorwerp in vrije val iedere seconde toeneemt met ongeveer 9,81 meter per seconde. De valversnelling in Super Mario World is 78 m/s². Een valversnelling die je niet eens op de gasreus Jupiter kan vinden.

Onmenselijk

De zwaartekracht in Mario’s wereld is dus acht keer zo hoog als op onze aarde. Dat betekent dat hij een enorme kracht moet hebben om van de grond te komen en gespierder moet zijn dan ieder ander organisme op aarde. Dit zou niet het enige onmenselijke aan het personage zijn. Hij zou namelijk ook niet over menselijk bloed kunnen beschikken – het zou door de zwaartekracht zo zwaar worden dat een hart het niet meer naar de hersenen zou kunnen pompen.

Bronnen: PBS Space Time (Youtube), EngadgetPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis