Filmpje: duizend robots maken samen vormen

KIJK-redactie

15-08-2014 13:00:26

Meer dan duizend robots hebben samen- gewerkt om vormen te maken. Nog nooit hebben zoveel bots met elkaar een klus weten te klaren. 

In KIJK 9/2014 werden robotzwermen onder de loep genomen: een heleboel domme robots die samen slimme dingen kunnen doen. Tot nu toe kon slechts een beperkt aantal bots een taak met elkaar volbrengen, maar onderzoekers van Harvard gingen een stapje verder. Zij lieten maar liefst 1024 robots, genaamd Kilobots, samen vormen maken.

De wetenschappers bouwden relatief goedkope en simpele robots die volledig autonoom zijn. Ze zijn uitgerust met slechts één sensor: een infraroodsensor die de bots gebruiken om te communiceren met hun soortgenoten. Wanneer een paar Kilobots een sein krijgen om bijvoorbeeld de letter K te vormen, zenden ze via infrarood licht een signaal uit naar de andere robots. Met hun drie benen, die worden aangedreven door twee motoren, rangschikken ze zich vervolgens in de gevraagde letter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Met een groep van 1000 elektronische wezens is er altijd de kans dat er iemand de fout in gaat en een onderdeel van de letter K opeens een andere kant op loopt. De Amerikanen bedachten een technologie om de robots dit zelf op te laten lossen. En met succes. Wanneer een robot de mist in gaat, kunnen de anderen dit waarnemen met hun infraroodsensor. Ze voelen dat de afstand tot hun soortgenoot te groot wordt en zorgen vervolgens dat de falende robot weer de juiste richting op beweegt.

De robotzwermen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Duizenden bots kunnen bijvoorbeeld samenwerken om onze straten schoon te houden of ze kunnen worden ingezet voor immense reddingsacties.

Bronnen: Science, Harvard University via Eurekalert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Mike Rubenstein, Science/AAASPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws