Filmpje: helikopter landt met ‘insectenpoten’

Naomi Vreeburg

15-09-2015 10:30:08

DARPA heeft een helikopter gedemonstreerd die dankzij robotpoten kan landen op oneffen grond.

Helikopters kunnen allerlei manoeuvres uitvoeren in de lucht, maar als het op de landing aankomt, hebben ze niet veel trucjes in petto. Om deze reden landen ze het liefst op een vlakke ondergrond. Helaas is zo’n ondergrond niet altijd aanwezig als een helikopter een reddingsmissie uit moet voeren. Maar knappe knoppen bij DARPA hebben hier iets op gevonden: door een helikopter uit te rusten met robotpoten kan hij gemakkelijk op oneffen terrein landen.

Tijdens een evenement in St. Louis – waar ook deze zelfvernietigende chip werd getoond – heeft DARPA het systeem gedemonstreerd. Het gaat om vier poten die zichzelf opvouwen wanneer de helikopter in de lucht is en uitklappen wanneer de landing wordt ingezet. De poten zijn uitgerust met contactsensoren. Uit signalen die deze sensoren afgeven, kan een computer berekenen wat de beste hoek voor de poten is om te landen – zonder dat de rotor de grond raakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens DARPA is het systeem gemakkelijk te installeren, zorgt het voor weinig extra gewicht en zou het de kans op schade van harde landingen met 80 procent doen afnemen. Maar het belangrijkste is wel dat deze robotpoten de helikopter in staat stellen om op een helling van 20 graden te landen – twee keer zo steil als andere ontwerpen.

Bron: Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes