‘Zelfvernietigende’ chip gemaakt

Naomi Vreeburg

14-09-2015 09:00:02

DARPA heeft een chip ontwikkeld die op commando in duizenden stukjes uiteen kan spatten. 

Een USB-stick kwijtraken waar familiekiekjes op staan, is natuurlijk heel vervelend. Maar een encryptiesleutel verliezen die toegang geeft tot topgeheimen kun je een catastrofe noemen. Om zo’n ‘ramp’ te voorkomen heeft DARPA, de onderzoeksafdeling van de Amerikaanse defensie, een chip ontwikkeld die zichzelf kan vernietigen op commando. Eenmaal uit elkaar geknald, is hij onbruikbaar.

De chip bestaat uit Gorilla glas, materiaal dat ook wel wordt gebruikt voor smartphoneschermen. Dit glas hebben de onderzoekers zo aangepast dat er heel veel druk op staat. Als de chip vervolgens flink wordt verhit, spat hij in duizenden stukjes uiteen.

You Can't Steal Data From a Chip That's Self-Destructed

Afgelopen donderdag demonstreerden de wetenschappers dit vernietigingsmechanisme op een DARPA-evenement in St. Louis. (Zie bovenstaand GIF.) Hier richtte het team een laser op een fotodiode, waardoor een kleine weerstand in het elektrisch circuit warm werd. De chip brak vervolgens als reactie op het ontstane temperatuurverschil. Door de druk in het glas, spatten deze minuscule stukjes in nog kleinere scherven uiteen.

De vernietiging kan niet alleen in werking worden gezet door lasers, maar ook via radiosignalen of een mechanische schakelaar. DARPA hoopt met dit mechanisme data te kunnen vernietigen van een afstand, als geheime informatie in verkeerde handen valt.

Bron: GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws