Filmpje: het inzetten van ‘killerrobots’

KIJK-redactie

03-09-2014 16:00:12

Merel Ekelhof deed heel wat stof opwaaien bij de vorige KIJK Live! met haar praatje over ‘killerrobots’. Het heeft even geduurd, maar hier dan ook het laatste filmpje van de tiende editie van KIJK Live!

Op de vorige editie van KIJK Live! sprak Merel Ekelhof, vanuit de vredesorganisatie PAX, over zogenoemde ‘killerrobots’. Hiermee worden volledig autonome wapensystemen bedoeld die zonder menselijke controle een doelwit selecteren en uitschakelen. Pax vindt deze ontwikkeling te ver gaan. Dit standpunt bracht na afloop een discussie in de zaal op gang.

“De killerrobots bestaan nog niet, maar het ziet er naar uit dat deze ontwikkeling er wel aan zit te komen”, vertelt Ekelhof. “De invloed van de mens wordt door deze technologie steeds kleiner. Wij stellen onszelf de vraag: hoe klein kan de rol van de mens zijn als het gaat om het selecteren van een doelwit en het uitschakelen ervan?”

Er zijn een paar argumenten te noemen voor deze ontwikkeling: bots kunnen sneller reageren op een aanval, het kost minder geld en je hoeft minder soldaten te riskeren. “Maar het roept ook vragen op”, vervolgt Ekelhof. “Wordt het bijvoorbeeld voor politici niet te gemakkelijk om oorlog te voeren? Het is immers toch goedkoop. En kan een systeem wel onderscheid maken tussen een strijder en een burger?” Allemaal ethische vraagstukken waarop PAX een antwoord wil.

Meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van deze autonome wapensystemen en de verdere bezwaren van PAX? Bekijk dan het filmpje hieronder, met dank aan Ma Media.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze editie van KIJK Live! was voorlopig de laatste, maar we zijn alweer druk bezig met het organiseren van een nieuwe KIJK Live!-avond. Wanneer meer bekend is over de datum en locatie laten we dit natuurlijk aan je weten. Houd hiervoor deze site goed in de gaten.

Foto: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws