KIJK 5/2015: Bevrijding met de botte bijl

Naomi Vreeburg

08 April 2015 09:00

Gisteren is de volgende KIJK naar de drukker gegaan. Met als coveronderwerp: ‘Bevrijding met de botte bijl. Hoe de geallieerden over Europa heen walsten.’

Zeventig jaar geleden kwam in Europa een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Hoe blij iedereen ook was dat Hitlers legers waren verslagen, voor de gewone burger had de bevrijding veel schaduwkanten. Om de overwinning te behalen, gebruikten de geallieerden nietsontziend geweld dat naast de vijand, ook onschuldige slachtoffers het leven kostte. Kon dit écht niet anders? Leo Polak voelt de kwestie aan de tand in KIJK 5/2015.

KIJK 5-2015Verder onder meer in dit nummer:

  • Ons lichaam bevat, naast witte vetcellen, ook bruin vet dat ons niet dikker, maar juist slanker maakt. Een nieuwe manier van afvallen lijkt in zicht.
  • Er zijn nog altijd veel raketlanceringen die mislukken. Wat maakt het nu zo moeilijk om een raket de ruimte in te krijgen?
  • Hoe zou onze wereld eruit zien als Europeanen geen alcohol meer mogen drinken?
  • Alan Guth is de grondlegger van de inflatietheorie, het idee dat het universum vlak na de oerknal razendsnel uitdijde. KIJK vroeg de kosmoloog de hemd van het lijf.

KIJK 5/2015 verschijnt op 23 april. Houd deze site in de gaten voor voorproefjes van de artikelen en rubrieken uit dit nummer!

Beeld: Getty Images


Meer Nieuws