Filmpje: hoe past deze schijf door dit gat?

Laurien Onderwater

2018-03-11 10:59:47

schijf

Kun je een schijf door een iets kleiner vierkant gat halen? Ja, dat kan. En in dit filmpje wordt gelukkig uitgelegd hoe.

Je kent het vast wel: het houten speelgoed, waarbij kinderen leren om de juiste vormen door de juiste gaten te doen. Zo hoort een blokje in de vorm van een ster door het gat in de vorm van een ster, en een vierkant blokje past alleen in het vierkante gat. Wat kinderen al vrij snel leren, is dat een rond voorwerp niet past door een vierkant gat. Maar dankzij dit filmpje ligt dat leerproces helemaal aan diggelen.

Papier vouwen

In de video is namelijk te zien hoe de wiskundige Tadashi Tokieda van de Stanford University een schijf door een kleiner vierkant haalt. Onmogelijk, horen we je denken. Maar door het papier op een speciale manier op te vouwen, past het wel. Hoe dan?

Nou, hoewel het gat in twee dimensies inderdaad te klein is voor de schijf om door te passen, lukt dit wel wanneer het papiertje in een 3D-configuratie wordt opgevouwen. De twee kanten van het vierkant worden dan samengebracht, waardoor een bredere gleuf ontstaat en daar past de schijf wél door.

Tokieda legt het proces nog eens uitgebreid uit in onderstaand filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dus – mocht je nog een weddenschap willen winnen van een van je vrienden, dan zeg je gewoon: “wedden dat ik een ronde schijf door een kleiner vierkant kan laten passen?” Succes gegarandeerd.

Bronnen: YouTube, IFLScience, ScienceAlert

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde