Filmpje: Stratolaunch rolt over landingsbaan

Naomi Vreeburg

21-12-2017 12:59:43

stratolaunch

Het enorme lanceervliegtuig Stratolaunch, ontworpen door Microsofts medeoprichter Paul Allen, heeft onlangs de eerste taxitest doorstaan.

Je hebt groot en je hebt gróót, en de Stratolaunch behoort tot die laatste categorie. Het vliegtuig heeft namelijk een spanwijdte van maar liefst 118 meter. En daarmee is het een ietwat vreemde verschijning. In het voorjaar van dit jaar rolde het toestel voor het eerst zijn hangar uit en nu een aantal maandjes verder heeft hij zijn eerste taxitests overleefd.

Er lijkt niet veel te gebeuren op het filmpje hieronder (al is het ding zelf wel behoorlijk indrukwekkend). Toch onderging het toestel een belangrijke test: George Bugg, projectmanager van Stratolaunch, geeft aan dat de proef heeft uitgewezen dat de besturing, de remmen en het antiblokeersysteem naar behoren werken bij lage snelheid. De komende maanden zal het motorvermogen verder worden opgevoerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Satellieten

Het doel van het toestel is om satellieten in een baan om de aarde te brengen. Stratolaunch transporteert een kleine raket met daarop een satelliet naar een hoogte van zo’n 11 kilometer. Daar dient het toestel als een vliegende lanceerbasis en brengt satellieten in een baan om de aarde. Nadat het vliegtuig deze klus heeft geklaard, keert het terug naar de startbaan.

En wanneer zal de Stratolaunch dit gaan doen? Vóór 2020 is het streven. En dat zal wellicht een veel spannender filmpie opleveren. Stay tuned.

Bronnen: Livescience, Popular Mechanics

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes