Filmpje: vuur gedoofd met geluidsgolven

MtB

27-03-2015 16:00:43

Met een brandblusser die geluid afspeelt, kan een vuurtje worden gedoofd, zo laten twee Amerikaanse studenten zien.

Staan we in de toekomst ons keukenbrandje te blussen met een radio? Als het aan twee studenten van de George Mason University in Amerika ligt wel. Zij hebben een brandblusser gebouwd waar geluidsgolven uitkomen in plaats van water.

De golven hebben een frequentie tussen de 30 en 60 Hertz en zorgen ervoor dat de luchtstroom zo verandert dat het zuurstof van de vuurbron wordt gescheiden. Het vuur gaat vervolgens uit, omdat het zuurstof nodig heeft om te branden.

De jongens hebben grote ambities met hun uitvinding. Zij zien drones voor zich waar de brandblusser onder hangt om bijvoorbeeld grote bosbranden te blussen. Ook claimen ze dat hun uitvinding uitkomst kan bieden in onderzeeërs en ruimtestations. Hier is het vaak lastig om te blussen met water of schuim.

Zo ver is het natuurlijk op dit moment nog niet. Hun uitvinding is alleen nog maar getest op brandend alcohol. De optimistische studenten hebben wel alvast een voorlopig patent op hun uitvinding aangevraagd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: George Mason UniversityPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws