Filmpje: vuurtornado in zeepbubbel

kijkmagazine

2018-12-12 11:17:55

zeepbel

Alsof een tornado in een zeepbel niet bijzonder genoeg is, doet deze bubbelkunstenaar er nog een schepje bovenop: hij steekt de kleine wervelwind in de hens.

Het was het toppunt van elke scheikundeles: de proefjes. Want laten we eerlijk zijn, iedereen kan wel een beetje genieten van een maffe reactie, spontane ontbranding of (kleine) ontploffing. Een trucje dat je wellicht nog niet kent, is deze vurige tornadobel. Leuk staaltje ‘wetenschappelijke magie’.

Lees ook: Deze chemische reactie werkt hypnotiserend

Butaanbubbel

Een mooie mengeling van natuur- en scheikunde is het proefje van bubbelkunstenaar Dustin Skye. Hoewel Skye niet de eerste of de enige is die dergelijke proefjes uitvoert, is hij naar eigen zeggen wel de eerste die vlammen aan de tornadobel toevoegde. Hoe dan ook is de brandende ‘bubbeltornado’ bijzonder leuk om te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Skye begint zijn show door eerst twee bellen te blazen; een grote en een kleine. Aan elkaar vast, vult hij de kleinste met butaan en geeft hij de lucht in de bovenste bel een flinke zwengel. Door vervolgens de twee zeepbellen één te maken, krijgt het brandbare butaangas de draaiing van de lucht uit de bovenste bubbel mee.

Dan begint het leuk te worden; door de draaiing vormt er zich in de zeepbel een mini-tornado van lucht en butaangas die rap de weg naar boven vindt. Eenmaal uit de bel steekt Skye het gas aan, et voilà, een brandende butaantornado opgesloten in een zeepbel.

Bronnen: Dustin Skye/Youtube via Gizmodo

Beeld: Dustin Skye/Youtube

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde