Filmpje: witte sneeuw blijkt geverfd

kijkmagazine

02-01-2019 12:59:45

Gezaghebbers van het Russische dorp Myski vonden de sneeuw die het gebied bedekte blijkbaar ondermaats. Hun oplossing? Ze verfden te donkere plekken wit.

Wij zouden al blij geweest zijn als we überhaupt wat sneeuwvlokjes hadden gezien tijdens de feestdagen. Maar daar dacht het bestuur van een mijndorp in Rusland blijkbaar anders over. Om de sneeuw er piekfijn uit te laten zien (lees: spierwit) bedekten bestuurders van het dorp plekken die door vervuiling hun ‘maagdelijke kleur’ hadden ingeruild voor een grijzige tint, met een flinke laag witte plakkaatverf.

Lees ook: Dierentuin probeert ezels af te schilderen als zebra’s

Normaal bezorgt het aanraken van sneeuw je niet meer dan natte en misschien koude handen. Dat was in het Russische drop Myski rond de feestdagen wel anders. © NK-TV.com/Youtube

Roet en as

Myski is een klein drop in mijnbouwregio Kemerovo (ook wel Koezbass) in Rusland. Met steenkoolbekken Koeznetsk is het een van de belangrijkste steenkoolwinningsgebieden in Siberië. Het is dan ook niet erg verwonderlijk dat er resten van steenkool, roet en as door het gebied verspreid zijn – en ja, dat steekt duidelijk af tegen de, in de winter, witte ondergrond.

Om de bewoners van een spierwitte kerst te voorzien, leek het de gezaghebbers van Myski blijkbaar het best de donkere vlekken met een lik witte verf te bedekken, schreef de Moscow Times. Helaas had men het al gauw door en viel het niet in goede aarde.

Plakkerige laag

Bewoners van het dorp legden de bizarre ‘oplossing’ afgelopen december vast. Op het filmpje hieronder (in het Russisch) is te zien hoe maf sommige lappen sneeuw er van dichtbij uitzien. Als de bewoners er vervolgens aan zitten, blijkt het glimmende, plakkerige goedje verf te zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De gezaghebbers van Myski hebben hun excuses aangeboden en zouden onderhand de verf verwijderd hebben. Hopelijk zullen ze in de toekomst de grijze sneeuw tegengaan door iets aan de vervuiling te doen. In ieder geval weer wat geleerd: naast de gele sneeuw links te laten liggen, kun je beter ook geen witte eten.

Bronnen: The Moscow Times, IFLScience

Beeld: NK-TV.com/Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes