Filmpje: zo gaan astronauten naar de wc in het ISS

MtB

13-05-2015 11:00:29

Poepen en plassen in het ISS is een behoorlijke onderneming. Astronaut Samantha Cristoforetti legt uit hoe het moet.

Hoe ga je naar de wc in een ruimtestation? Deze ietwat gênante vraag stellen mensen vaak aan de astronauten die in het ISS zitten. Astronaut Samantha Cristoforetti zet zich over de schaamte heen en legt in een filmpje van de ESA uit hoe het ruimtetoilet werkt.

Zuigkracht is het toverwoord voor de werking van de wc in het ISS. Om te kunnen plassen, pakken de astronauten een flexibele slang met aan het uiteinde een gele trechter. Met een draaiknop op deze slang kunnen ze het systeem aanzetten dat de urine afzuigt. Vervolgens is het een kwestie van goed mikken en proberen niet weg te zweven. Daarna wordt in een machine de urine omgezet naar drinkbaar water.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ruimtevaarders moeten meer handelingen verrichten om te kunnen poepen. Hiervoor staat er in de toiletruimte een metalen bak met een klep om het poepgat af te dekken. In deze bak is constante afzuiging. Ook hangt er een plastic zakje in om de ontlasting op te vangen. Als de astronauten klaar zijn, drukken ze dit zakje verder de metalen bak in. Vervolgens moeten ze eens in de tien dagen deze bak vervangen.

In een eerder filmpje vertelt astronaut Sunita Williams dat de ISS-bemanning de keuze heeft uit vijf verschillende soorten toiletpapier. Inclusief natte doekjes, omdat het toiletbezoek niet altijd volgens plan gaat.

Bron: Popular Science

Beeld: Youtube/ESAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis