4DX: films kijken in bewegende stoelen

Laurien Onderwater

20 December 2017 12:59

4DX

Sinds kort beschikt Nederland over twee bioscopen met 4DX-technologie. KIJK ging naar Pathé de Munt om te ervaren hoe het is om een film in 4D te kijken.

We gaan vaak naar de bioscoop om lekker onderuitgezakt met een bak popcorn naar een nieuwe film te kijken. Maar wil je een film kijken in 4D, dan kun je dat onderuitgezakte wel vergeten, want de stoelen bewegen. En flink ook! Daarnaast krijg je ook geregeld een regenvlaag in je gezicht. Hoe dat kan? Dankzij de 4DX-technologie die twee bioscopen in Nederland nu ook hebben omarmd.

Synchroon

De 4DX-technologie is al een aantal jaren terug ontwikkeld door het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ Group. Dankzij de techniek kijk je niet zomaar een film, maar beleef je hem. Dit allemaal dankzij twintig effecten, waaronder de bewegende stoelen, weersimulaties (regen, wind, sneeuw) en zelfs geur. En al deze special effects lopen synchroon met de film.

Gebalanceerde effecten

De eerste film waarvoor 4DX beschikbaar is, is Star Wars: The Last Jedi. Maar voordat de film begint, komt er eerst een trailer voorbij, waarin elk aspect van de technologie wordt getoond. De stoel beweegt vervolgens heftig heen en weer, naar voren en achteren, er wordt gestompt in de rug, wind blaast in de haren, regenvlagen komen voorbij en ga zo maar door. Een vrij onrustige rit.

Gelukkig is het in de film zelf beter gebalanceerd. Wanneer er een heftig lightsaber-gevecht plaatsvindt, komen er links en rechts korte windstoten uit het hoofdkussen van de stoel. En wanneer Rey buiten in de regen is, ervaren we zelf ook een hoosbui (zij het iets subtieler). Maar het leukste is nog wel wanneer er een achtervolging plaatsvindt met starfighters en cruisers. Dankzij de 3D-brillen en uiteraard de 4D-effecten is het net alsof je zelf in zo’n ruimtescheepje zit.

Flinke verbouwing

Pathé moest natuurlijk flink verbouwen om de bioscoopzaal 4D proof te maken. Daardoor gingen er een aantal stoelen verloren, omdat de huidige meer plek nodig hadden. Alle apparatuur die nodig was voor de nieuwe bioscoopzaal moest worden overgevlogen uit Zuid-Korea. De verbouwingskosten liepen op tot in de miljoenen; daarom kost een kaartje voor een 4DX-film vijf euro meer dan een 3D voorstelling. Maar het is het dubbel en dwars waard. Snel een bezoekje plannen dus!

Je kunt hier je kaartjes reserveren voor een 4DX-film in Pathé de Munt of in Pathé de Kuip.

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes