Financiële crisis leidt tot ruim 10.000 zelfmoorden

KIJK-redactie

12 June 2014 11:00

Volgens Britse onderzoekers heeft de financiële crisis geleid tot een stijging in het aantal zelfmoorden in Europa en Noord-Amerika. Tussen 2008 en 2010 zorgde dit voor ruim 10.000 extra doden.

De wetenschappers bestudeerden data van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 26 landen in Europa en Noord-Amerika. Hoewel het aantal suïcides tot 2007 afnam, bleek dit getal daarna juist weer drastisch omhoog te gaan. In 2009 steeg het met maar liefst 6,5 procent.

Dit zou hebben geleid tot ten minste 10.000 extra zelfmoordgevallen, maar volgens de onderzoekers is dit een conservatieve schatting. Verder lijden vooral mannen onder de crisis; bij hen is de toename vier keer zo hoog als bij vrouwen.

Investeren in werkgelegenheid

In Oostenrijk, Zweden en Finland nam, ondanks de crisis, het aantal suïcides niet toe. Dit laat zien dat de stijging kan worden voorkomen, zo menen de wetenschappers. Grote risicofactoren zijn volgens het onderzoek het verlies van werk of het hebben van schulden. De onderzoekers denken dan ook dat investeren in werkgelegenheid extra zelfmoorden kan voorkomen. Ze schatten dat voor iedere 73 euro die per inwoner wordt geïnvesteerd in werkgelegenheid, het aantal zelfmoorden met 0,4 procent afneemt. Ook het voorschrijven van antidepressiva kan helpen, hoewel hier weinig bewijs voor is.

Bron: University of Oxford via EurekAlert!


Meer Nieuws