Foto van China’s nieuwe onderzeeboot onthuld

Naomi Vreeburg

26-06-2016 11:00:26

onderzeeboot

Is dit de nieuwe stealthy sub van China?

Het Chinese People’s Liberation Army (PLAN of PLA Navy) geeft liever niet alles prijs wat het heeft. De marine laat dan ook niet vaak een foto zien van zijn nucleaire onderzeeboten. Dus een officiële foto van een nieuwe sub is groot nieuws. Experts gaan ervan uit dat het gaat om de stealthy onderzeeboot Type 093B. Op deze plaat is te zien hoe het gevaarte wordt volgestouwd met ballistische raketten.

Stil

De twee zusterschepen van Type 093B, de originele Type 093 SSNs, werden bijna 15 jaar geleden gelanceerd. Maar door hun reactoren en aandrijfsystemen waren ze behoorlijk luidruchtig. En voor een militaire onderzeeboot is dit, zacht uitgedrukt, niet bepaald handig. Type 093B zou dankzij een nieuw, veel geavanceerder reactorontwerp stukken stiller zijn.

onderzeeboot

Verder valt op dat de onderzeeboot is uitgerust met een verticaal lanceringssysteem vlak achter de toren. Hiermee kunnen raketten, maar ook onderwaterrobots en drones snel worden gelanceerd.

Afstand inhalen

De sub ziet er indrukwekkend uit, maar de Chinezen willen uiteraard meer. Het PLAN werkt namelijk aan een type 095 nucleaire onderzeeboot, waarvan de eerste mogelijk binnen vier jaar in gebruikt wordt ggenomen. China loopt, zeker als het om onderzeeboten gaat,  op dit moment nog achter op de VS en Japan . Maar het land lijkt er nu alles aan te doen om die afstand in te halen.

Bron: Popular Science

Beeld: People’s Navy OnlinePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar