Fracken veroorzaakt flinke aardbeving in Oklahoma

KIJK-redactie

06-09-2016 11:00:43

Met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter tergde een aardbeving Oklahoma. Waarschijnlijke oorzaak: het winnen van schalie-olie. 

Een aardbeving deed de Amerikaanse staat Oklahoma afgelopen weekend op haar grondvesten schudden. De zeer waarschijnlijke schuldige: gaswinning door middel van hydraulisch fracken. Als reactie op de aardbeving heeft de toezichthoudende autoriteit Oklahoma Corporation Commission (OCC) 35 boorputten gesloten die in de buurt liggen van het episch centrum.

Fracken

De aardbeving in Oklahoma had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter en vond plaats in een gebied waar het zogeheten fracken veelvuldig plaatsvindt. Fracken is een controversiële, maar veel toegepaste techniek om olie en gas te winnen. Gesteente in de aardkorst wordt gekraakt door er onder zeer hoge druk een mengsel van water, zand en chemicaliën in te pompen. Zo ontstaan er kleine scheurtjes in de steenlagen, waar de zandkorrels tussen blijven zitten. Dat maakt het winnen van schalie-olie of schaliegas mogelijk.

fracken, fracking

Op dit kaartje van de US Geological Survey is te zien in welke gebieden en in welke mate hydraulisch fracken werd toegepast tussen 2011 en 2014.

Het probleem is echter al het water dat in het gesteente wordt gespoten. En vooral het afvalwater dat niet terug aan de oppervlakte komt, maar diep in bepaalde putten wordt gespoten. Hierdoor worden lagen gesteentes die eerst droog waren, nat en glad. Langs de breuklijnen tussen die lagen, waar in eerste instantie geen enkele beweging was, verdwijnt de stabiliteit, wat tot plotselinge verschuivingen en schokken kan leiden.

Putten gesloten

De boorputten die nu zijn gesloten, liggen allemaal op 8 kilometer van de 16 kilometer lange breuklijn onder het plaatsje Pawnee. Door de aardbeving raakten zes gebouwen beschadigd in Pawnee, waaronder één historisch pand van meer dan honderd jaar oud. De aardbeving werd overigens in zes omliggende staten gevoeld.

In januari was er ook al een aardbeving in Oklahoma. Toen werd besloten het aantal geplande boorputten te verkleinen.

Bronnen: CNN, Gizmodo

Beeld: Schaliegas boorinstallatie – Ruhrfisch Wikimedia Commons (header)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis