Fransman bedenkt station voor Hyperloop

André Kesseler

12-09-2013 11:00:51

Paypal-, Tesla Motors- en SpaceX-oprichter Elon Musk probeert de wereld al een tijdje te interesseren in een nieuw vervoermiddel: de Hyperloop. Een Fransman bedacht er alvast een station voor.

In eerste instantie presenteerde Musk zijn idee als een mix van van “de Concorde, een railgun en een air hockey-tafel”. Later werd duidelijk dat hij een soort cabines door vacuüm getrokken buizen wilde laten schieten, maar dat bleek niet haalbaar. Het zou zoveel energie kosten om het vacuüm te handhaven dat de Hyperloop onbetaalbaar zou worden.

Inmiddels heeft Musk nog wat langer nagedacht en is tot de conclusie gekomen dat het systeem ook zonder vacuüm zou kunnen werken door aluminium cabines op een soort ski’s van het extreem hittebestendige en slijtvaste materiaal inconel te laten glijden. Door lucht via kleine gaatjes door die ski te blazen, ontstaat er een soort kussen van lucht en kan het geheel met behulp van magneten en magnetische velden heel efficiënt met 1300 kilometer per uur door de buizen worden gejaagd. De luchtdruk wordt dan wel verlaagd tot zo’n 0,5 bar, ongeveer de helft van de druk in de buitenlucht.

hyperloop-3

Critici blijven skeptisch over de ideeën van Musk, maar de Fransman Serge Roux besloot met Musk mee te denken en ontwierp een handige terminal.

Hyperloop-station-2

Musk ging uit van een draaiende schijf waar de hyperloopcabines langzaam langs de buitenwand rijden en de passagiers via de schijf kunnen instappen. Zo zou het in- en uitladen van de 28 passagiers maximaal 2,5 minuten duren. Roux vind het ‘platenspeler-thema’ schijnbaar niet zo fraai en ontwierp een terminal van twee verdiepingen. Het in- en uitladen duurt in zijn ontwerp wel iets langer (3 in plaats van 2,5 minuten), maar het oog wil ook wat.

01-hyperloop

Bronnen: Serge RouxWired

Beeld: Serge Roux/Elon MuskPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar