Gaan artiesten en atleten eerder dood?

kijkmagazine

18-04-2013 16:00:41

Welke beroepsgroep heeft de grootste kans om vroeg te overlijden? Dat is de vraag die twee Amerikaanse onderzoekers wilden beantwoorden. Hun belangrijkste bron? Duizend overlijdensadvertenties uit de New York Times.

Beroemde mensen, en vooral artiesten, hebben de naam vroeg te overlijden. Denk aan de zogenoemde 27 club, een verzameling artiesten die op 27-jarige leeftijd overleden. Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse hebben de twijfelachtige eer bij deze club te horen. Maar ook topsporters staan erom bekend dat ze minder oud worden dan hun minder bekende medemens.

Reden genoeg voor twee Amerikaanse onderzoekers om eens in te zoomen op de relatie tussen het soort beroep dat iemand heeft en de leeftijd waarop hij of zij overlijdt, zo schrijven zij vandaag in QJM: An international Journal of Medicine. Als bron voor hun data gebruikten de onderzoekers duizend overlijdensadvertenties uit de New York Times, gepubliceerd in de periode 2009-2011.

Daaruit bleek dat artiesten met een gemiddelde leeftijd van 77,1 jaar het vroegst overleden, gevolgd door atleten (77,4) en creatievelingen die niet optreden zoals schrijvers (78,5). Mensen met een militair beroep werden gemiddeld het oudst: 84,7 jaar. Ook zakenmensen (83,3) en politici (82,1) werden ouder dan gemiddeld.

Mager bewijs

Wat kun je daaruit concluderen? “Een eenmalige retrospectieve analyse als deze kan niks bewijzen”, zegt een van de onderzoekers. Daarvoor is het wetenschappelijke bewijs namelijk veel te mager. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat sporters en artiesten die op latere leeftijd overlijden geen overlijdensadvertentie krijgen in de New York Times, waardoor je een vertekend beeld krijgt.

“Maar het leidt wel tot interessante vragen”, vinden de onderzoekers. En dat is precies de status van dit onderzoek. Het is een eerste analyse van een bepaald onderwerp, waaruit blijkt dat artiesten en atleten een grotere kans zouden kunnen hebben om op vroege leeftijd te overlijden. Een eerste aanwijzing, die kan leiden tot vervolgonderzoeken waaruit duidelijk wordt hoe het nou écht zit.

Bron: QJM: An international Journal of Medicine

Beeld: ScanpixPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws