Gaat een robot de Olympische Vlam dragen?

KIJK-redactie

26 September 2011 16:00

Wetenschappers hebben een robot genomineerd om de Olympische Vlam te dragen tijdens de Olympische Spelen in Londen van 2012.

Onderzoeker James Law van de Universiteit van Aberystwyth vindt dat de iCub, waarover we uitgebreid schreven in KIJK 3/2011, de Olympische Vlam moet gaan dragen. De iCub is een robot die op een kind lijkt. De wetenschappers willen met behulp van deze kleine robot er achter komen hoe leermethodes voor kinderen ook robots iets kunnen leren.

Law heeft de robot genomineerd om te vieren dat Alan Turing, de vader van de moderne computerwetenschap, honderd jaar geleden geboren is. “Een robot die de vlam draagt, is een mooi eerbetoon aan Alan Turing”, zegt Law. “En het zal toekomstige wetenschappers inspireren.”

Turing werd wereldberoemd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die tijd ontwikkelde hij technieken om onderschepte brieven van Duitsers te ontcijferen. Daarnaast is hij onder meer een van de grondleggers van de kunstmatige intelligentie. “Hij staat aan de wieg van de computerwereld zoals we die nu kennen”, zegt Law. “Door hem zijn wij nu zo ver dat we robots kunnen maken en testen.”

Toch lijkt de kleine robot tot nu toe nog niet veel kans te hebben om de vlam ook daadwerkelijk te mogen dragen. Genomineerden moeten namelijk minimaal twaalf jaar oud zijn…

Bronnen: New Scientist, The Next Web, WalesOnline

Beeld: Jll


Meer Nieuws