Gaat deze enorme robot Fukushima opschonen?

Naomi Vreeburg

22-12-2016 09:00:10

method-1

Maak kennis met Method-1: een gigantische robot die uiteindelijk als vuilnisman moet worden ingezet.  

Met een lengte van 4 meter is hij niet over het hoofd te zien: de Method-1, een rechtop lopende robot die de bewegingen van zijn ‘piloot’ nabootst. De mechanische reus is onder andere gemaakt door Vitaly Bulgarov, de mede-ontwikkelaar van robots uit films als Terminator, Robocop en Transformers.

Method-1 als vuilnisman

Maar de Method-1 is niet alleen gebouwd om stoere trucs uit te voeren. De robot moet helpen bij industrieel werk, maar ook hopen de makers dat ze hem in kunnen zetten om radioactief afval in Fukushima op te ruimen.

Maar voordat Method-1 aan dit opruimklusje kan beginnen, moeten er nog wel wat dingen gebeuren. Vooralsnog is de robot aangesloten op een stroomkabel en vastgeketend aan het plafond om niet om te vallen. De makers zeggen de gigant uit te willen rusten met wielen in plaats van poten, zodat hij beter vooruit kan komen. Ook moet er een spanningsbron worden ingebouwd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Skeptisch

Helaas heerst er wel skeptisme over de robot. Er zijn technici die denken dat het gewoon een publiciteitsstunt is van Bulgarov. De maker zou niet de intentie hebben de robot voor industriële doeleinden of schoonmaakklusjes te gebruiken.

En hoewel een aantal technici het filmpje hierboven er echt uit vinden zien – en Bulgarov op het hart drukt dat Method-1 ook echt is – twijfelen sommigen er toch aan. En dat is natuurlijk niet zo opmerkelijk. Bulgarov is een echte artiest en kan met beeld overweg…

Bronnen: New Atlas, WiredPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis