Gefossiliseerd bos in Spitsbergen gevonden

Naomi Vreeburg

20-11-2015 16:00:32

Britse onderzoekers hebben de resten van een tropisch bos opgegraven in het koude Spitsbergen.

Spitsbergen staat bekend om zijn prachtige ijsvlaktes en ijsberen. Maar als je zo’n 400 miljoen jaar teruggaat in de tijd, zal je een heel ander beeld voor ogen krijgen. Toen lag de temperatuur namelijk veel te hoog voor dit ijsfestijn. Het was er zoveel warmer dat er zelfs tropische bossen floreerden, zo hebben paleontologen Chris Berry en John Marshall nu ontdekt.

Tijdens een veldtrip vond Berry de fossiele resten – boomstronken – van het tropische bos. Het zou voornamelijk hebben bestaan uit bomen met een hoogte van 4 meter die dicht bij elkaar stonden, zo schrijft hij in Geology. Marshall constateerde dat de bomen 380 miljoen jaar geleden oud zijn. Deze tijd wordt aangeduid met het Devoon (420 – 360 miljoen jaar geleden). Spitsbergen lag toen nog rond de evenaar.

Tegen het eind van het Devoon daalde de hoeveelheid koolstofdioxide in atmosfeer enorm, zo suggereren sommige wetenschappers. Dit zou komen doordat een aantal kleine planten evolueerden tot de eerste grote bomen en meer CO2 opnamen. Dit zou voor een daling in temperatuur hebben gezorgd. De onderzoekers hopen met de vondst van het gefossiliseerde bos meer over deze verandering in klimaat te weten te komen.

Eind september kwam Spitsbergen ook al in het nieuws. Syrische onderzoekers deden toen een beroep op de Wereldzadenbank op het eiland.

Bronnen: GeologyPopular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?