Wat is dit voor hersenachtige gelei?

Laurien Onderwater

04-09-2017 15:59:13

mosdiertjes

Tijdens een biologie-expeditie stuitten een paar Canadezen op deze bijzondere smurrie die ze in een meer in Vancouver vonden. Wat is het?

Nee, deze bioloog heeft niet een stel hersenen gevonden in een lagune in Canada (dus je kunt opgelucht ademhalen). Maar wat het slijmerige, plakkerige spul dan wel is?

Om te beginnen hebben we het hier niet over een ‘het’ maar over ‘zij’. Want deze ballon – de Pectinatella magnifica – is een kolonie van duizenden organismes, ook wel mosdiertjes genoemd.

Doppelgängers

De ‘blob’ vormt zich wanneer een enkel ongewerveld organisme zichzelf aseksueel begint te klonen. Dat klonen gaat net zolang door totdat een uitgebreide familie van doppelgängers is ontstaan. De mosdiertjes blijven aan elkaar geplakt dankzij een speciaal eiwit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Slijmerige gemeenschap

De meeste mosdiertjes leven in zee, maar de P. magnifica vormt de uitzondering, aangezien deze in zoetwater gedijt. Dat de ‘hersenachtige organismes’ graag in dit specifieke meer leven, is voor onderzoekers geen verrassing. In Lost Lagoon is namelijk nauwelijks een stroming aanwezig en het kunstmatige meer zit vol met voedingsstoffen.

Mosdiertjes zijn filtervoeders, wat betekent dat ze leven van plankton en algen en daarmee het water filteren. Dus ook al ziet de slijmerige verschijning er niet al te appetijtelijk uit, toch is het geen slecht teken wanneer je er eentje spot terwijl je een duik in het water hebt genomen. Want het betekent dat het water gefilterd en gereinigd is door deze enorme slijmerige gemeenschap. Dus, eh, bedankt!

Bronnen: ScienceAlert, Popular Science, IFLScience

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis