Gier ingeschakeld om lijken op te speuren

André Kesseler

24 May 2010 10:00

Er zijn van die berichtjes waarbij je denkt: ‘Hoe kan het dat niemand daar ooit eerder op is gekomen?’ Dit is er eentje uit die categorie.

Als er ergens een lijk moet worden opgespoord, doet de politie een beroep op speurhonden. Maar dat heeft zo zijn beperkingen. Terwijl een Duitse politieagenten naar een natuurprogramma op tv zat te kijken, kreeg hij een idee. Waarom zou je geen gieren gebruiken om in afgelegen gebieden een dood lichaam op te sporen?

Gieren zijn in staan om vanaf  een kilometer hoogte de geur van rottend vlees op te pikken en ze kunnen heel snel een enorm gebied afzoeken. De politieagent stapte met zijn idee naar Alonso, vogelman in het Duitse Weltvogelpark Walsrode. En die besloot Sherlock, een kalkoen- of roodkoopgier (Cathartes aura, zie filmpje), te gaan trainen. Hij deed dat door bakjes met rottend vlees te verstoppen die waren afgedekt met stukjes kleding (beschikbaar gesteld door de Duitse politie) die door slachtoffers van een moord waren gedragen.

Inmiddels heeft Sherlock redelijk door wat er van hem wordt verwacht. Het liefst wil de Duitse politie een stuk of drie getrainde gieren die in geval van een vermissing kunnen worden ingezet. En die kunnen dan, voorzien van een gps-systeem, heel nuttige dingen doen.

Bronnen: AFP, via PhysOrg.com

Beeld: Dori


Meer Filmpjes