Giftige stof helpt wonden sneller te genezen

Marysa van den Berg

26-05-2011 09:00:22

De voor DNA giftige stof waterstofperoxide helpt het gevoel terug te geven in huid die geneest van een wond. Dat blijkt uit een onderzoek met zebravislarven.

Waterstofperoxide heeft lang bekend gestaan als giftig. Hieruit ontstaan namelijk vrije radicalen die het DNA beschadigen, wat het lichaam sneller doet verouderen. Toch maakt ons lichaam deze stof zelf aan in kleine hoeveelheden: hij helpt namelijk bij de bestrijding van bacteriën en andere indringers. Daarnaast wordt een oplossing van het goedje als ontsmettingsmiddel gebruikt.

Onderzoekers Sandra Rieger en Alvaro Sagasti (Universiteit van Californië) besloten te testen of waterstofperoxide de wondgenezing zelf ook stimuleert. Daarbij gebruikten ze zebravislarven. Door een stukje van de staart te amputeren en de zenuwen fluorescent te kleuren, konden ze het herstel van deze zenuwen volgen met een speciale microscoop. Al snel na de amputatie begonnen de uitlopers van gevoelszenuwen langzaam terug te groeien in de genezende staart. Het waterstofperoxide dat in grote hoeveelheid werd geproduceerd door de huidcellen bleek hier een rol in te spelen.

Maar dat was niet het enige. Onbeschadigde larven onderdompelen in een waterstofperoxideoplossing leidde ook tot extra groei van gevoelszenuwen, zelfs op plekken in de huid die normaal ondoordringbaar zijn. Daarentegen zorgde het remmen van de waterstofperoxideproductie door huidcellen ervoor dat het gevoel na wondgenezing minder snel terugkeerde. Rieger en Sagasti publiceerden hun bevindingen in het online tijdschrift PLoS Biology.

Hoe het waterstofperoxide de zenuwgroei aanspoort is nog niet duidelijk, maar het is een goede stap in de richting van een nieuwe reeks wondbehandelingen met waterstofperoxide. Dit toch niet zo giftige stofje is dus zo langzamerhand zijn slechte imago aan het verliezen.

Bronnen: Public Library of Science via EurekAlert!

Beeld: S. Rieger en A. Sagasti/University of California Los Angeles/PLoS BiologyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws