Goed nieuws voor Britse bierdrinkers

KIJK-redactie

14 April 2010 13:00

Momenteel kan de biersoort ale pas worden getapt als het vat twee dagen niet heeft bewogen. Een speciaal ingrediënt gaat dat veranderen, waardoor de Britten ook een getapt biertje kunnen drinken in bijvoorbeeld vliegtuigen en treinen.

Ale gist door in het vat, waardoor de drank troebel wordt. Om dit tegen te gaan, voegen de brouwers vislijm toe. Die zorgt ervoor dat de gist samenklontert en naar de bodem zakt. Probleem is dat dit proces twee dagen duurt, elke keer dat het vat bier flink heeft bewogen.

De Britse brouwer Marston’s zegt de oplossing te hebben. Een nieuwe brouwmethode levert vaten bier op die direct kunnen worden getapt. De vislijm is hierin vervangen door alginaat, een extract uit zeewier. Deze stof heeft hetzelfde effect, maar is veel zwaarder. Daardoor zinken de gistklontjes veel sneller naar de bodem en kunnen de barkeepers het fust na verplaatsing meteen aansluiten.

Hierdoor wordt het bier volgens de brouwer geschikter om te schenken in vliegtuigen of treinen, of op cruiseschepen. En daar zijn de Britten, die gemiddeld zo’n honderd liter bier per persoon per jaar drinken, erg blij mee.

Bronnen: World Drink Trends, New Scientist


Meer Nieuws