Goedkope 3D-metaalprinter ontwikkeld

kijkmagazine

04 December 2013 09:00

3d-metaalprinter - banner

Amerikaanse onderzoekers hebben een heel betaalbare 3D-metaalprinter weten te bouwen. Het ontwerp is gratis online gezet.

Een commercieel 3D-printer-achtig apparaat dat met metalen werkt in plaats van plastic kost al gauw enkele honderdduizenden euro’s. Maar Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Joshua Pearce (Michigan Technological University) hebben een alternatief bedacht van minder dan 1100 euro.

Het ontwerp, de software en de firmware zijn online beschikbaar gemaakt, waardoor in principe elke handige knutselaar er zelf een in elkaar kan zetten. En daar zal het ontwerp volgens Pearce een hoop baat bij hebben. “Ik verwacht enorme vooruitgang als de Maker-gemeenschap er eenmaal mee aan de slag gaat”, zegt hij in een persbericht. “Binnen een maand maakt iemand er een die beter is dan de onze.”

En waar moet dat uiteindelijk toe leiden? “Ik denk dat met een open-source-aanpak een Star Trek-achtige maatschappij binnen bereik komt, waarin ‘replicators’ een enorme variëteit aan voorwerpen kunnen produceren”, dagdroomt Pearce. “Dat zal leiden tot rijkdom voor iedereen tegen een heel kleine prijs.” Dat, of we gaan allemaal thuis pistolen printen die een stuk beter werken dan die plastic exemplaren van laatst… We gaan het zien.

3d-metaalprinter

Bron: Michigan Technological University


Meer Nieuws