Goedkope microscoop filmt met smartphone

Naomi Vreeburg

22-12-2016 11:00:45

microscoop

De 3D-printer bewijst wederom dat alledaagse objecten kunnen worden omgevormd tot geavanceerde voorwerpen.

Het filmen van cellen is ontzettend belangrijk om meer over hun eigenschappen te leren. Hoe reageren ze bijvoorbeeld op medicijnen? En hoe groeien kwaadaardige cellen precies? Helaas is het vastleggen van hun gedrag duur: er zijn geavanceerde microscopen voor nodig. Maar daar wil de Uppsala-universiteit verandering in brengen.

300 dollar

Met behulp van niets meer dan een smartphone, standaard elektronica en 3D-geprinte delen kregen de Zweedse onderzoekers het voor elkaar een gewone microscoop om te vormen tot cameraman van hoge-resolutie-beelden. En dat voor minder dan 300 dollar (287 euro).

De standaard microscoop werd uitgerust met vier hoofdonderdelen. Een daarvan is een module voor beeldvorming bestaande uit een smartphonehouder en een plaatje dat de hoeveelheid licht waar de cellen aan worden blootgesteld, beperkt.

microscoop

Om de cellen op optimale temperatuur te houden tijdens het filmen, is een onderdeel ontworpen dat warme lucht uitblaast. Om deze warme lucht binnen te laten werd een incubator ingebouwd die ook weer lucht naar buiten laat. Bovendien werd een onderdeel gemaakt met behulp van een Arduino dat stroom levert aan deze componenten.

Prachtige filmpjes

Voor wie meer wil weten over de precieze werking van het systeem kan terecht bij de paper die in zijn geheel online is te lezen. Ook hebben de onderzoekers aangegeven dat je alle ontwerpfiles kunt aanvragen. Dit om zoveel mogelijk andere universiteiten te laten profiteren van hun apparaat.

En stiekem is dat ook leuk voor ons, want dan kunnen er nog meer van deze prachtige microscoopfilmpjes worden gemaakt.

Bronnen: Plos One, ScienceDailyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws