GoFly: vliegende motoren komen eraan

André Kesseler

16-06-2018 09:00:20

Boeing GoFly

In september vorig jaar riep de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing een bijzondere X-prizewedstrijd in het leven.  

Boeing en een heleboel andere sponsors stellen in totaal 2 miljoen dollar beschikbaar voor de ontwikkeling. Uit de ruim drieduizend inzendingen zijn nu tien semifinalisten gekozen en die krijgen elk 20.000 dollar (17.000 euro) om een prototype te bouwen van een bruikbare vliegende motor.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor iedereen

Het doel van GoFly is volgens de vliegtuigfabrikant om: “de ontwikkeling te bevorderen van veilige, stille, ultracompacte, bijna-verticaal opstijgende en landende toestellen (VTOL) die in staat zijn om ruim dertig kilometer te vliegen met één persoon aan boord. Wat we zoeken is een persoonlijk vliegtoestel dat door IEDEREEN, OVERAL, kan worden gevlogen. Het moet een hulpmiddel zijn voor ALLE MENSEN: jong en oud, stedeling en plattelandsbewoner, expert en beginner.”

Hieronder zie je een deel van de ontwerpen (de rest vind je: hier).

Fly-off

In maart 2019 worden de prototypes beoordeeld en krijgt de winnaar van die fase nog eens 50.000 dollar (43.000 euro). De laatste fase is een fly-off, gepland voor eind 2019, met een prijs van 1 miljoen dollar (860.000 euro) voor de beste algemene inzending en kleinere prijzen voor de stilste, kleinste en meest innovatieve.

Om de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten te kunnen omzeilen, moeten de testvluchten overigens wel boven water worden uitgevoerd. Maar misschien is dat sowieso wel een goed idee…

Bronnen: WiredBoeing

Beeld: GoFly

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis