Google beschermt kabels tegen haaien

kijkmagazine

2014-08-18 13:00:07

Haai bijt kabel

Nieuwe internetkabels op de zeebodem krijgen van Google een omhulsel van kevlarachtig materiaal om te voorkomen dat haaien ze stukbijten.

De kans dat je als zwemmer door een haai wordt doodgebeten, is stiekem vrij klein: deze roofdieren maken gemiddeld maar vier menselijke slachtoffers per jaar. Toch zijn ze niet onschadelijk; ze blijken namelijk graag optische vezelkabels op de zeebodem stuk te bijten. Internetgigant Google wil daar nu iets aan gaan doen.

Afgelopen week maakte Google-productmanager Dan Belcher bekend dat zijn bedrijf kabels wil gaan verpakken in een kevlarachtig materiaal, om ze tegen haaienbeten te beschermen. Het zou daarbij in eerste instantie gaan om kabels behorend tot een nieuw systeem dat de VS met Japan verbindt. Met dit systeem, dat zo’n 300 miljoen dollar gaat kosten, moeten gegevens met 60 terabyte per seconde over de zeebodem worden gejaagd.

Waarom de haaien zich vergrijpen aan de optische vezelkabels is niet helemaal duidelijk. Wel is het zo dat de vissen elektromagnetische velden kunnen opmerken, met een orgaan genaamd de ampullen van Lorenzini. Die gebruiken ze normaal gesproken om zich te oriënteren en prooien op te sporen, maar mogelijk worden ze hierdoor ook naar de kabels toe gelokt. En dan kan dus dit gebeuren:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Discover, Wired

Beeld: sudmike via YouTube


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.