Bekijk hoe jouw omgeving is veranderd

Naomi Vreeburg

30-11-2016 16:00:00

Google Earth Timelapse

Updates aan Google Earth Timelapse geven je een gedetailleerder beeld hoe de wereld is veranderd in 32 jaar tijd.

Benieuwd hoe jouw woonplaats er 30 jaar geleden uitzag en hoe dit elk jaar anders werd? Dan is Google Earth Timelapse iets voor jou. Een interactieve kaart die tussen 1984 en 2016 in beeld brengt hoe een bepaalde omgeving is veranderd door bijvoorbeeld verkeersprojecten of stadsontwikkeling.

Deze online kaart bestaat al langer; sinds 2013. Maar onlangs kreeg Google Earth Timelapse een update. Vier jaar aan gegevens en foto’s is toegevoegd, wat zorgt voor de nodige extra petabytes aan data. Deze gegevens zijn geleverd door twee nieuwe satellieten: Landsat 8 en Sentinel-2.

Minder leuke timelapse

Ontzettend gaaf om te zien natuurlijk, al zijn er ook minder leuke aspecten te ontdekken wanneer je Google Earth Timelapse gebruikt. Via Popular Science vind je hier voorbeelden van. Zo kun je de ontbossing van bijvoorbeeld Ethiopië aanschouwen en ook blijft de stijgende zeespiegel in Dorchester County, Maryland (VS) niet onopgemerkt.

Deze timelapses laten misschien een wat minder rooskleurig beeld zien, maar onthoud: je kunt er ook gewoon even mee spelen om te zien hoe jouw woonomgeving in de jaren is veranderd. Surf naar Earth Engine en sleep en scroll naar de plaatsen die je wilt bekijken. Veel plezier!

Bronnen: Earth Engine, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis