GPS-tag moet levens redden

André Kesseler

30-10-2013 16:00:03

De Amerikaanse politie test een nieuw systeem uit om vluchtauto’s op te kunnen sporen.

Volgens het Amerikaans bedrijf StarChase komen er in de VS jaarlijks honderden mensen om tijdens achtervolgingen door de politie. Daarom zijn die al heel lang op zoek naar betere manieren om vluchtende criminelen toch in de kraag te kunnen vatten. En die lijkt er nu te zijn.

Politiekorpsen in Iowa en St. Petersburg (Florida) proberen op dit moment het StarChase-systeem uit. Het wordt in de grille van een politiewagen ingebouwd en kan met behulp van luchtdruk kleverige gps-zendertjes op de achterkant van een auto schieten.

launcher

Op die manier hoeven de agenten niet zo dicht op de huid van de vluchtende crimineel te gaan zitten, want op de onboard-politiecomputer kunnen ze precies zien waar de auto is. En doordat er geen sprake meer is van een hot pursuit, hoopt de politie dat de crimineel ook wat rustiger gaat rijden.

download

Een StarChase-systeem kost 5000 dollar (3600 euro) en elk gps-projectiel 500 dollar. Op 0:43 seconden kun je het systeem in actie zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Popular Science / StarChase

Foto: StarChasePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws