‘Gras maakt condoom superdun’

Naomi Vreeburg

10-02-2016 13:00:07

Door stekelig gras toe te voegen aan latex, is een flinterdun condoom ontwikkeld.

Stekelig gras als voorbehoedsmiddel. Grote kans dat deze toepassing van de plant nog nooit in je hoofd is opgepopt. Gelukkig wel in de hoofden van Australische onderzoekers. Zij gebruiken Spinifex, een grassenfamilie die voorkomt in Australië en Nieuw-Zeeland, om condooms te maken die net zo dun zijn als een mensenhaar. Zonder dat het regenjasje sneller kapot gaat.

De stof in het gras die dit mogelijk maakt, is nanocellulose. Onder hoge druk wisten de onderzoekers dit uit de plant te verkrijgen. “Wanneer we de nanocellulose toevoegen aan latex, kunnen we een heel dun membraan maken dat ook nog sterk is”, vertelt hoofdonderzoeker Nasim Amiralian aan The Guardian.

condoom gras

De wetenschappers hebben het condoom met succes getest in een rubberfabriek in de Verenigde Staten. Hier wordt het kapotje uitgerekt en gekeken hoeveel druk het materiaal aan kan. Het blijkt dat het materiaal 20 procent meer druk aan kan dan het latex zonder de nanocellulose. Zelfs als het condoom 45 micron dun is – ongeveer even dun als een mensenhaar.

Natuurlijk is niet alleen de condoomindustrie gebaat bij deze ontdekking, zo melden de onderzoekers. Ook latex handschoenen kunnen met dit materiaal dunner worden gemaakt. Wat handig kan zijn voor chirurgen.

Bron: University of Queensland via EurekAlert!, The Guardian

Beeld: Australian Institute for Bioengineering and Nanotechnology, The University of QueenslandPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws